• lempi_ella_kevat2017.jpg
  • sylvi_helmi_kevat2017.jpg
  • helmi2_kevat2017.jpg
  • helmi_sylvi_2_kevat2017.jpg
  • helmi_kevat2017.jpg
  • helmi3_kevat2017.jpg
  • kesa.jpg
  • lempi_kevat2017.jpg
  • kesa2.jpg
  • helmi_sylvi_kevat2017.jpg
  • sylvi_kevat2017.jpg

Iloinen, kaikessa innolla mukana oleva jokapaikanhöylä.

 

Mitteli on monessa mielessä keskitason koira. Hyvällä tavalla. Se on keskikokoinen, siis helppo kantaa tarvittaessa vaikka kainalossa, mahtuu kätevästi mukaan niin autoon kuin julkisiinkin kulkuvälineisiin, eikä vie paljon tilaa kotonakaan. Toki tälläkin kolikolla on kääntöpuolensa, mitteli on usein niin kätevän ja mukavan kokoinen, että harva mittelli jää talonsa ainoaksi, niitäkin kun menee kätevästi kaksi siinä missä yksikin ;)

P1070389

 Mitteli on kokonsa lisäksi keskitasoa myös turkiltaan. Kaunis, pörröinen turkki ei ole lainkaan suuritöinen hoidettava, vaikka päällepäin niinkin voisi luulla. Jos haluaa pitää turkin kauniina ja enimmät irtokarvat pois nurkista, riittää hoidoksi perusteellinen, pohjavilloja myöten tapahtuva kampaus silloin tällöin, keskimäärin pari kertaa kuussa. Pesua mittelit tarvitsevat vain harvoin, vain jos koira on oikeasti likainen. Näyttelyt ovat toki asia erikseen, niihin koira on hyvä pestä, jos edellisestä pesusta on vähänkään pidempi tovi vierähtänyt. Harjattavuuden lisäksi turkki on helppo myös arjessa ja harrastuksissa. Mitteli tarkenee ulkoilla kelissä kuin kelissä, sitä ei tarvitse pukea ja topata ulos lähtiessä. Paksu turkki suojaa talvella kylmältä ja kesällä kuumalta, ja kastuttuaankin kuivuu helposti, usein koiran oma ravistelu riittää irrottamaan irtovedet turkista. Metsälenkiltäkään kotiin ei tule puolta metsää, kun roskat eivät oikeanlaiseen turkkiin tartu, vaan varisevat pois kun koira vähän ravistaa. 

Helpon turkin lisäksi mitteli on kohtalaisen helppo myös koulutettavuudeltaan, kunhan vain muistaa, että sen söpön ja pörröisen turkin alla piilee ihan  oikea koira, joka vaatii omistajaltaan kaiken rakkauden ja hellyyden vastapainoksi myös selkeitä rajoja ja sääntöjä ollakseen onnellinen ja täysivaltainen lauman jäsen. Mitteli omaa yleensä jo valmiiksi hienon kontaktihakuisen luonteen ja kohtalaisesti miellyttämisenhalua, mikä tekee tapakasvatuksesta ja arjen perusasioiden opettamisesta yleensä helppoa. Tästä on helppo jatkaa myös moniin eri koiraharrastuksiin, joissa mitteleitä paljon tänä päivänä näkyykin. Mm. TOKO, agility, rally-toko ja koiratanssi ovat suosittuja harrastuksia mitteliväen keskuudessa, näyttelyiden lisäksi. Ompa muutama mitteli kunnostautunut myös jäljestyksen ja henkilöhaun parissa. Toki jos tavoitteena siintävät ne kaikista kirkkaimmat palkintosijat jossain tietyssä lajissa, on varmasti tarjolla helpompia ja "varmempiakin" rotuja kuin mitteli, mitteli kun on harrastuskoiranakin yleensä sitä keskitasoa. Kelpo kaveri moneen lajiin ja kisaamaankin pääsee suht helposti, kunhan ei ole oma nuttura liian tiukalla ja tehdään yhdessä rennolla fiiliksellä.

Lenkkikaverinakin mitteli sijoittuu sinne keskitasolle. Se jaksaa lenkkeillä pitkiäkin lenkkejä ja menee hienosti mukana pidemmilläkin patikkaretkillä, mutta tyytyy tarvittaessa vähempäänkin, eikä kaipaa päivittäin kymmenen kilometrin lenkkejä ollakseen tyytyväinen. Mitteli on riistavietittömyytensä ansiosta yleensä myös helppo opettaa lenkkeilemään vapaana ja pysymään lähellä omistajaansa, minkä takia metsälenkit ja luonnossa liikkuminen ovatkin hyvin suosittuja mitteliväen keskuudessa. Mittelistä saat siis varsin helposti myös kelpo marjastus- ja sienestyskaverin peruslenkkeilyn lisäksi. muru 8

Asumisympäristönsä suhteen mitteli ei ole kovinkaan valikoiva, vaan viihtyy niin omakotitalon isolla pihalla kuin pienemmissä rivitaloissakin. Kerrostaloissakin mitteleitä menestyksekkäästi asuu ja elelee, mutta kerrostaloon mitteliä hankittaessa tulee pitää mielessään rodun alkuperäinen käyttötarkoitus hälyttävän pihavahtina, minkä takia siitä ei täysin hiljaista ja äänetöntä koiraa saa, eikä siihen pitäisi pyrkiäkkään. Ihmisten suhteen rotu sopii mitä moninaisimpiin perheisiin, lapsiperheistä ikäihmisten kaveriksi. Riittää, että perheestä löytyy tarpeeksi jämäkkyyttä ja auktoriteettia välillä itsepäisenkin, rajojaan kokeilevan pystykorvan kouluttamiseen, sekä ennen kaikkea oikeasti aikaa koiran kanssa olemiseen. Mitteli on puhtaasti seurakoira, joka rakastaa olla mukana perheensä kaikissa touhuissa ja askareissa. Ei ole mitään niin onnetonta kuin pitkiksi päiviksi yksin kotiin unohdettu mitteli, joka surullisena vain odottaa perhettään tulevaksi ja pääsevänsä osaksi arkisia touhuja. Mittelille ei ole väliä mitä sen kanssa tehdään, kunhan yhdessä tehdään. 

Yleisesti voisi sanoa mittelin sopivan ihmiselle, joka hakee itselleen reipasta lenkkikaveria, keskitason harrastuskoiraa, arjen apulaista ja iloista tättähäärää, joka omaa mukavasti miellyttämisenhalua mutta myös pystykorvamaiseen tapaan myös ripauksen omaa tahtoa. Tavallista, keskiverto koiraa, jossa ei ole mitään liikaa eikä liian vähän, vaan kaikkea on juuri tarpeeksi, sopivasti. Sellainen on mitteli. 

P1070263

 Loppuun vielä sananen mitteleiden terveydestä. Senkin suhteen rodun voisi sanoa olevan keskivertoa, perinnöllisiä sairauksia rodusta löytyy, mutta yleisesti rotu on perusterveen koiran maineessa, ja mitteleiden  keski-ikä onkin kymmenen ikävuoden paremmalla puolella. Mittelit eivät vielä kuulu PEVISA:an (Kennelliiton perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelmaan), mutta rotujärjestö suosittelee jalostukseen käytettäville koirille virallista silmä- ja polvitarkastusta sekä tämän vuoden alusta myös lonkkakuvausta. Edellä kerrotusta voikin jo päätellä, että rodun isoimmat terveysriskit liittyvät juuri polviin, (patellaluksaatiota eli polvilumpion sijoiltaan menoa esiintyy jonkin verran) sekä erilaisiin silmäsairauksiin  (joista vakavimpana lopulta koiran sokeutumiseen johtava PRA). Myös lonkissa esiintyy löysyyttä ja jonkin verran myös nivelrikkoa, minkä takia molempien vanhempien luustokuvaaminen (lonkkien lisäksi myös kyynärien ja selän) on erittäin tärkeää. Polvi-, silmä- ja luusto-ongelmien lisäksi mitteleillä on monien muiden rotujen tapaan tavattu myös joitakin autoimmuunisairauksia (mm. epilepsiaa, addisonintautia, SLO-kynsisairautta), mutta ne eivät onneksi ainakaan toistaiseksi ole aiheuttaneet suurempia ongelmia rodussa, kiitos kasvattajien aktiivisen työn ja sairauksien vastustamisen.

 

Yhteystiedot

Saagamurun Kennel
Emma & Jarno Kurki
Pudasjärvi
saagamurun@gmail.com
Saagamurun Facebookissa
puh. 040 355 8378 / 040 355 8379

JSN Cube is designed by JoomlaShine.com