• kesa2.jpg
  • helmi_sylvi_kevat2017.jpg
  • helmi_kevat2017.jpg
  • helmi_sylvi_2_kevat2017.jpg
  • lempi_ella_kevat2017.jpg
  • sylvi_helmi_kevat2017.jpg
  • lempi_kevat2017.jpg
  • helmi3_kevat2017.jpg
  • sylvi_kevat2017.jpg
  • kesa.jpg
  • helmi2_kevat2017.jpg

Luostareiden vahti, rukousmyllyn pyörittäjä

 

Ylläoleva otsikko kertoo tiivistetysti tiibetinspanieleiden historiasta ja niiden tehtävistä rodun syntyaikoina Tiibetissä. Nämä kaukana historiassa syntyneet tavat ja piirteet ovat säilyneet rodussa aina näihin päiviin asti ja suorastaan vaativat tulla kerrotuksi, kun puhutaan tipsuista tänä päivänä.

Tipsut asuivat munkkiluostareissa, joissa niiden tehtävänä oli pitää vahtia luostareiden muureilla ja ilmoittaa haukullaan tunkeilijoista ja varoittaa munkkeja. Tämä valppaus ja vahtiviettisyys näkyvät tipsuissa tänäkin päivänä; ne ilmoittavat tulijoista ja vahtivat omaa pihaansa mielellään, sekä hakeutuvat myös mieluusti talon tai pihan korkeimmille paikoille, joista niillä on esteetön näkymä valtakuntaansa. Ei ole mitenkään tavatonta löytää tipsu kotiin tullessaan keikkumasta sohvan selkänojalta tai istumasta keskellä ruokapöytää, sieltä nyt vain sattuu olemaan parhaat näkymät ulos. ;) Muistona ajoista rukousmyllyjen pyörittäjänä vielä tänäkin päivänä useilla tipsuilla on jäänyt taito tasapainoilla pitkiäkin aikoja takatassuillaan ja huitoa samalla leikkisästi etukäpälillään. Ja tämäkään temppu ei ole mitenkään turha, lähes aina esitys poikii iloista naurua ja vähintään muutamia herkkuja. 

helmi

Valppauden ja tanssitaitojensa lisäksi tipsussa on myös monia kissamaisia piirteitä. Useimmat näet nyrpistävät nenäänsä vesisateelle ja märälle kelille, saati että lähtisivät lenkille kurjassa kelissä kastelemaan tassujaan! Tipsut ovat myös erittäin siistejä, lenkillä ei kävellä mutalammikoista, tai jos tassut nyt jossain sattuvat sotkeentumaan, kotiin päästyä ne pestään ja nuollaan puhtaaksi suurella hartaudella. Tipsut myös valikoivat ystävänsä kissamaiseen tapaan tarkasti. Uutta vierasta saatetaan arvioida hyvinkin tarkkaan ennen kuin päätetään, onko tulija aito ystävä ja oikeasti tervehdyksen, saati nuolaisun arvoinen. Mitään himolenkkeilijöitä tai maratoonareitakaan suurin osa tipsuista ei ole, vaikka jaksavat kyllä kulkea jos omistaja niin päättää. Tipsut nauttivat kuitenkin eniten leppoisista, kiireettömistä kävelylenkeistä rauhallisesti nuuskutellen ja budhamaiseen tyyliin asioita pohtien. Toisaalta taas, jos tipsu jotain kiinnostavaa näköpiirissään havaitsee, ei sitä pidättele mikään, uteliaisuuttakin näistä pienistä koirista löytyy siis aimo annos!helmi2

Niin eikä sovi unohtaa tipsuista puhuttaessa myöskään itsepäisyyttä ja omaa tahtoa! Sitä nimittäin löytyy ihan varmasti jokaisesta tiibetiläisestä, osasta enemmän ja osasta vähemmän, mutta jonkin verran kaikista. Jos tipsu jotain päättää, se myös hyvin painokkaasti pyrkii päämääräänsä, ja silloin jos joskus kysytään omistajalta lujaa tahtoa ja päättäväisyyttä, jos mielipide ei satu olemaan koiran kanssa yhteinen. Varsinkin pentuaikana tätä omistajan luonteenlujuutta testataan usein, olipa aiheena sitten kynsien leikkuu, ensimmäiset pesut, hihnassa käveleminen tai jostain tavarasta luopuminen, ylipäätään jokin mistä tipsusi ei ole kanssasi samaa mieltä. Mutta, kun tästä tahtojen taistelusta sitten on selvitty, kuoriutuu tipsusta mitä uskollisin ja omalle ihmiselleen lojaali kumppani, joka seuraa uskollisesti perässäsi ja osallistuu kaikkiin puuhiisi suurella sydämmellä. 

Kaiken edellämainitun lisäksi täytyy ehdottomasti mainita vielä tipsun loistava sopeutumiskyky mitä erilaisimpiin paikkoihin ja tilanteisiin. Kunnolla pentuaikana sosiaalistettu tipsu on mitä vaivattomin matkakumppani ja reissukaveri, oltiimpa sitten mökkireissulla, hotellilomalla tai vaikka karavaanailemassa, tipsu kyllä viihtyy siellä missä isäntäväkikin on. Rodun sopeutuvaisuudesta kertoo sekin, miten erilaisissa perheissä, asumismuodoissa ja erilaisilla ihmisillä tipsuja on. Tipsu soveltuu niin maalle kuin kaupunkiinkin, omakotitalosta kerrostaloon, nuoren ensikoirasta eläkeläisten parhaaksi ystäväksi ja päiväkävelyseuraksi, tipsulle riittää että sillä on seuraa ja se saa riittävästi rakkautta, rajoja ja rapsutuksia. Tärkeää on myös, että tipsun omistajalta löytyy rutkasti hurttia huumorintajua ja riittävän löysä nuttura, sillä nauraa tipsun kanssa todella saa, niin itselleen kuin koiralle! Oikein motivoituna, yhteisen sävelen koulutuksessa löydyttyä, tipsusta saa myös halutessaan kelpo kaverin erilaisiin koiraharrastuksiin, varsinkin, jos ei tähtää korkeimmille palkintopalleille vaan pääpaino on kivassa yhteisessä tekemisessä koiran kanssa. Tipsujen ehdottomasti suosituin harrastus on tänäkin päivänä koiranäyttelyt, mutta myös agilityssä, rally-tokossa ja TOKOssa on tipsujen kanssa kisattu, ompa muutama tipsu käynyt luonnetestissäkin. Myös Kennelliiton kaverikoiratoiminnassa tipsuja on nähty.

P1070653

Parhaiten tipsu kuitenkin sopii ihmiselle, jos haluaa koiraltaan ennen kaikkea SEURAA. Tipsu ei ole mikään himoliikkuja tai maratoonari, mutta uskollisen lenkkikaverin siitä saa varmasti. Se ei ole myöskään palveluskoiramainen kisatykki harrastuskentille, mutta iloisen kaverin siitä saa moneen lajiin, sopivan rennolla otteella. Tipsu ei ole myöskään paimenkoiramaisesti maata jalkojesi alla palvova varjo kintereilläsi, mutta kissamaiseen tapaan omistajaansa syvästi rakastavan itsenäisen, mutta ikuisen ystävän siitä kyllä saa. 

Vielä lopuksi sananen tipsujen terveydestä. Tipsut ovat yleisesti ottaen terveitä ja pitkäikäisiä, 15-vuotias tipsu ei ole mikään harvinaisuus. Yleensä tipsut saavuttavat helposti yli kymmennen vuoden eliniän. Terveyden suhteen tipsut kuuluvat Kennelliiton PEVISA:n (perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma), joka edellyttää, että pentueen molemmat vanhemmat on astutushetkellä silmä- ja polvitarkastettu, eikä silmätarkastuslausunto saa olla 24 kk:ta vanhempi astutushetkellä. Silmä- ja polvitarkastusten lisäksi rotujärjestö suosittaa tipsuille myös lonkkakuvausta. Lonkissa raja-arvona pidetään tällä hetkellä D-lonkkaa, joka suositellaan yhdistämään mielellään vain A-, korkeintaan B-lonkkaisen koiran kanssa. 

Yleisimmät tipsuilla esiintyvät vaivat liittyvät siis polviin, silmiin ja luustoon. Yleisempiä tipsuilla esiintyviä vaivoja ovat patellaluksaatio eli polvilumpion sijoiltaanmeno, erilaisia silmäsairauksia esiintyy jonkin verran, (vakavimpana lopulta koiran sokeutumiseen johtava PRA3, johon onneksi nykyään tipsuilla löytyy geenitesti!) sekä jonkin verran lonkkaniveldysplasiaa eli löysyyttä ja nivelrikkoa lonkissa sekä pienellä osalla myös selkäongelmia. Tarkemmin kaikista tipsuilla esiintyvistä perinnöllisistä vioista ja sairauksista voit lukea lisää rodun jalostuksen tavoiteohjelmasta, jonka löydät täältä: jalostuksen tavoiteohjelma.

 

Yhteystiedot

Saagamurun Kennel
Emma & Jarno Kurki
Pudasjärvi
saagamurun@gmail.com
Saagamurun Facebookissa
puh. 040 355 8378 / 040 355 8379

JSN Cube is designed by JoomlaShine.com