• kesa2.jpg
  • sylvi_kevat2017.jpg
  • lempi_kevat2017.jpg
  • helmi2_kevat2017.jpg
  • sylvi_helmi_kevat2017.jpg
  • helmi3_kevat2017.jpg
  • helmi_sylvi_2_kevat2017.jpg
  • lempi_ella_kevat2017.jpg
  • helmi_kevat2017.jpg
  • helmi_sylvi_kevat2017.jpg
  • kesa.jpg

Kauniin puuhkan alla piilee vallaton pelle

 

Cottonia katsoessa ensimmäisenä katsojan huomio kiinnittyy yleensä valkoiseen, pumpulipilvimäiseen kauniiseen turkkiin. Tarkemmin katsoessa huomaa turkin alta tuikkivat, iloisesti kujeilevat tummat silmät. Turkin alla piilee kuitenkin paljon muutakin kuin kaunista valkoista karvapalloa. Cottonia on melkeimpä mahdotonta kuvailla, se pitäisi jokaisen itse kokea. Mutta kerrotaan nyt jotain perusasioita, jotka lienevät päteviä kuvaamaan jokaista puuvillapalloa. 

Syksyisessä metsässä

 

Cottonit ovat aktiivisia, iloisia, sosiaalisia ja vilkkaita seurakoiria sanan varsinaisessa merkityksessä. Ne tahtovat osallistua kaikkiin tekemisiiisi, olitpa sitten laittamassa ruokaa, puutarhatöissä, katsomassa televisiota tai viikkaamassa pyykiä, cottonista saat taatusti kaverin kaikkeen tekemiseen. Vaikka ulkoisesta olemuksesta voisi muuta päätellä, coton ei todellakaan viihdy pelkkänä sohvankoristeena tai kauniina sisustusesineenä, vaan vaatii perheeltään reipasta liikuntaa sekä jonkinlaista muuta virikettä pysyäkseen tyytyväisenä. Ennen kaikkea cottonen vaatii kuitenkin aikaa ja seuraa omilta ihmisiltään. Ei ole niinkään väliä, mitä koiran kanssa tehdään, kunhan tehdään. Se nauttii kaikista puuhista ja aktiviteeteista. Pienestä koostaan huolimatta cottoset jaksavat myös lenkkeillä yllättävän pitkiäkin lenkkejä, yleensä vauhti hyytyy ensin hihnan toisessa päässä. 

Coton viihtyy myös lumileikeissä.

 

Cotonit ovat myös yleensä helppoja kouluttaa, koska ne nauttivat yhdessä tekemisestä omien ihmistensä kanssa, oppivat ne hauskoja temppuja ja perustottelevaisuutta usein melkein itsestään, kun palkkio ja kehut vain ovat kohdallaan. Perustottelevaisuuden lisäksi cotonit sopivat myös moniin harrastuksiin. Kauniissa pitkässä turkissa kelpaa liidellä näyttelykehissä, iloinen, pellemäinen luonne taas on kuin luotu rally-tokoon tai koiratanssiin, missä koiran ja omistajan iloinen yhteinen tekeminen nousee hyvin esille. Ompa cotoneita nähty myös canicrossissa, sekä menestymässä myös agilityradoilla, josta nämä pienet vauhtiveikot myös nauttivat kovasti. Cotoneita on useita myös Kennelliiton Kaverikoirina, josta nämä sosiaaliset ja kaikkia yleensä rakastavat koirat myös suuresti nauttivat.

 

Ei ole cottosta karvoihin katsominen

Cotonista puhuttaessa ei voi olla puhumatta myös turkinhoidosta, joka on osa jokaisen cotonin omistajan elämää, olipa koira sitten pitkässä, puolipitkässä tai lyhyessä turkissa. Selvää on, että jos turkkia pidetään täydessä, näyttelykelpoisessa pituudessaan, vaatii se omistajaltaan vaivannäköä turkinlaadusta, harrastuksista ja keleistä riippuen vähintään sen tunnin, pari viikossa, takkuiässä huomattavasti enemmän. Oli turkki sitten pitkä tai lyhyt, olennaista turkinhoidossa on säännöllisyys. Turkki tulee pestä vähintään kahden viikon välein, mieluummin kerran viikossa, takkuiässä pesuvälin voi joutua lyhentämään jopa 2-3 päivään. Olennaista säännöllisyyden lisäksi on myös satsata oikeiden, juuri oman koiran turkkiin sopivien shampoiden ja hoitoaineiden löytämiseen, sillä se mikä sopii yhdelle turkille, ei välttämättä käy lainkaan toiselle. Turkinhoito pesuineen ja kuivauksineen tulee myös opettaa pennulle heti pienestä pitäen, jotta yhteisistä viikoittaisista turkinhoitohetkistä tulee mieluisia sekä omistajalle että koiralle. Pesun yhteydessä on hyvä hetki myös kynsien leikkaukselle ja mahdollisien ylimääräisten karvojen nyppimiselle korvakäytävistä. 

Kesällä uiminen on mieluista puuhaa aktiiviselle cotonille

 

Vaikka turkinhoito vaatii säännöllisyyttä ja sitoutumista sekä tietysti myös aikaa, ei se ole mitenkään mahdoton oppia, ja kun sen oppii ja löytää sopivat aineet ja väineet, nauttivat yhteisistä kylpyhetkistä yleensä kumpikin, niin koira kuin omistaja. Ja jos tähtäimessä eivät ole näyttelyt, turkin voi trimmauttaa toki myös lyhyemmäksi ja helppohoitoisemmaksi. Mikään hoitovapaa ei lyhytkään turkki tosin cotonilla ole, vaan vaatii sekin säännölliset pesut ja kampaukset, aikaa vain kuluu luonnollisesti vähemmän ja huonoilla keleillä koira tuo ulkoa tullessaan vähemmön roskaa ja metsää, kuin täysipitkässä turkissa ollessaan. Ja olipa turkki sitten pitkä, lyhyt tai jotain siltä väliltä, hidaste tai este harrastuksiin ja koiramaiseen elämään se ei saa olla koskaan, cottonin tulee saada olla koira karvoineen kaikkineen ja nauttia elämästä tukka tuulessa hulmuten, se on sitten omistajan murhe mitä turkille kulloinkin ulkoiluiden jälkeen tehdään ;)

 

Turkinhoitoon käytetyn ajan ja vaivan korvaa moninkertaisesti kaunis, puhdas, takuton ja hyvän tuoksuinen cottonen, josta ei oikein ja säännöllisesti hoidettuna ja hyvällä ruualla ruokittuna juuri karvaa lähde muuten kuin turkinhoidossa. Parhaat avut ja neuvot turkinhoitoon saat yleensä koiran kasvattajalta, jotka yleensä neuvovat ja opastavat asiassa alkuun ihan kädestä pitäen. 

 

Loppuun viimeisimpänä, vaan ei suinkaan vähäisimpänä, sananen vielä cotoneiden terveydestä. Cotoneita voidaan pitää perusterveenä ja varsin pitkäikäisenä rotuna, suurin osa koirista saavuttaa helposti yli kymmenen vuoden eliniän, eikä yli 14-vuotiaskaan ole mikään harvinaisuus rodussamme. Rodussa on tavattu muutamia perinnöllisiä sairauksia, mutta sikäli tilanne on monia muita rotuja parempi, että moni näistä sairauksista pystytään jo sulkemaan jalostuksessa pois rodulle kehitettyjen geenitestien avulla. Rodulle on tähän mennessä kehitetty geenitestit seuraaviin sairauksiin; CMR (silmäsairaus), Hyperoksaluria (PH1, munuaissairaus), von Willebrandtin tauti (verenvuototauti) ja Banderas (BNAt, pikkupennuilla ilmenevä ataksia). Suomessa kyseisiä sairauksia testataan MyDog DNA-laboratoriossa. Geenitestit ovat jalostuskoirille vielä vapaaehtoisia, mutta cotonit kuuluvat Kennelliiton PEVISA:an (perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma), joka edellyttää että astutushetkellä molemmilla vanhemmilla on voimassa olevat silmä- ja polvitarkastuslausunnot. Edellämainittujen lisäksi tutkimme omilta jalostuskoiriltamme myös luuston (lonkat + kyynäret + selkä).

Yhteystiedot

Saagamurun Kennel
Emma & Jarno Kurki
Pudasjärvi
saagamurun@gmail.com
Saagamurun Facebookissa
puh. 040 355 8378 / 040 355 8379

JSN Cube template designed by JoomlaShine.com