Bhu Laen’s Caecilia

Sananen Helmistä

Helmi, tuo talon ensimmäinen tiibetinspanieli, tuli meille melkein heti, kun muutimme takaisin Pudasjärvelle, Emman kotikonnuille. Talo jonka ostimme, on Emman vanha mummola, jossa isovanhemmilla oli tipsu 14 vuotta. Tuli vain hyvin vahva tunne siitä, että tähän taloon jos johonkin tipsu kuuluu, olihan se Emmalle tuttu rotu jo lapsuudesta. 

Niimpä taloon asteli Helmi, tuo niin suuri sielu pienessä ruumiissa. Helmi valloitti meidät heti hurmaavalla luonteellaan. Miten erilainen se olikaan mitteleihin verrattuna, itsepäinen, jääräpäinen pässi joka ei tehnyt mitään siksi että sitä pyydettiin, ainoastaan jos sitä sattui itseään asia huvittamaan. Miten monet naurut Helmin kanssa onkaan vuosien mittaan saatu kaikista sen tempauksista.

Helmin kanssa on harrastettu muutamat kurssit perustottelevaisuutta, lähinnä hauskuutettu muita kurssilaisia, koska tipsun luonne, sekä käyty useammat näyttelytkin kokeilemassa. Parhaimmillaan Hemuli on kuitenkin kotona, omassa valtakunnassaan omien ihmistensä ympäröimänä. Helmi rakastaa autoilua, saunareissuja, veneilyä, metsäretkiä ja pitkiä päikkäreitä sohvan nurkassa, niistä se nauttii.

Alunperin toiveissa oli, että Helmistäkin olisi saaatu jalostuskoira ja tipsujakin olisi voitu alkaa kasvattaa, mutta kohtalo päätti toisin. Helmi-raukalla on ollut jo nyt niin montaa terveydellistä vaivaa, että hyvin äkkiä kävi selväksi ettei Helmiä tulla käyttämään jalostukseen. Niimpä Helmi onkin steriloitu kesällä 2019.

Mitä vanhemmaksi Helmi on tullut ja näkö heikentynyt, sitä enemmän hän rakastaa hiljaisuutta ja rauhaa. Tästä johtuen Hempusta onkin tullut Emman äidin koira, jonka luona hän viettää suurimman osan ajastaan.

Helmi pähkinänkuoressa

  • Helmi koiranetissä
  • Syntynyt 9.10.2015
  • Kasvattaja Kennel Bhu laen’s, Mari Nieminen
  • Väri Soopeli
  • Näyttelyistä 2 x ERI ja 3 x EH
  • Silmät terveet (Tukittu kahdesti)
  • Polvet 0/0
  • Kyynäret 0/0
  • Lonkat B/C
  • Selkä VA0 ja LTV0 eli terve

Vaikka tutkimustulosten valossa Helmi näyttää varsin kivalta, on sille raukalle sattunut monenlaista muuta vaivaa, mitä ei jalostustietojärjestelmään kirjata. 

Helmillä on mm. yhteenoton seurauksena pullahtanut silmä päästä (meillä oli onnea, hoitoon päästiin äkkiä ja näkö säilyi), korvissa on ollut hiivaa ja tulehdusta useamman kerran, ruoka-aine allergioita on selvitelty pitkään ennen kuin sopivat ruuat löytyivät, ja anaalirauhaset vaivasivat niin jatkuvasti ja kahdesti räjähtivät, ennen kuin ne päädyttiin poistamaan leikkauksella kokonaan.

Edellämainituista syistä, sekä luonteessa ilmenneestä arkuudesta johtuen Helmiä ei koskaan käytetty jalostukseen.