Mitteli rotuna

Iloinen, pieni, kippurahäntäinen ja pystykorvainen valpas vahtikoira.

Edellämainitun lyhyen, mutta osuvan kuvauksen lisäksi mitteli on paljon muutakin. Mittelspitz on alunperin saksalainen, maatilojen ja käsityöläisten pihoja vahtinut rotu, ja nimi tarkoittaakin vapaasti suomennettuna keskikokoista pystykorvaa (säkäkorkeus 30-38cm), koska pienempinä rotumuunnoksina samasta pystykorvaperheestä löytyvät kleinspitz ja pomeranian ja isompina taas grosspitz ja keeshond.

Mitteli on mielestämme keskivertokoira muutenkin kuin vain kokonsa puolesta. Se vaatii liikuntaa ja jonkinverran aktiviteetteja, mutta ei ole kuitenkaan koira haasteellisemmasta päästä näiden suhteen, kohtuus riittää. Luonteeltaan mitteli on valpas, iloinen, toisten koirien kanssa toimeentuleva utelias tättähäärä, joka rakastaa omaa perhettään ja haluaa olla kaikessa mukana, olitpa sitten metsässä marjaretkellä tai pesemässä kotona ikkunoita, mittelistä saat kaverin kaikkeen.

Mitteli ilmoittaa vieraista ja tulijoista kuuluvalla haukullaan, mutta ei ole kuitenkaan mikään tyhjän räksyttäjä, vaan hiljenee kun kotiväki on tulijan huomannut ja vieras sisälle päässyt. Keskikastia siis tässäkin.

Mittelistä on kaveriksi mitä monipuolisimpiin harrastuksiin, agilitystä tokoon, koiratanssiin ja rallyyn, onpa nähty muutamia jäljestyksen ja nose workin parissakin. Miellyttämisenhalu tekee mittelistä kohtalaisen helpon koulutettavan lajiin kuin lajiin, mutta jos haaveilee niistä korkeimmista palkintosijoista ja tahtoo kisata ehdottomasti tosissaan, on joku muu rotu varmempi vaihtoehto. Harrastuskoiranakin mitteli on siellä keskivaiheilla.

Myöskin kaunis ja katseita keräävä komea turkki on vaativuudeltaan keskitasoa. Karvanlähtöaika on ohi sitä nopeammin mitä ahkerammin kampaa ja harjaa jaksaa heiluttaa ja rapakelillä joutuu vatsanalusta ja tassuja huuhtelemaan, mutta muuten turkki on yleensä helppo ja vaivaton. Pesu pari kertaa vuodessa ja harjaus tarpeen mukaan riittää. Turkki ei myöskään kerää puolta metsää kotiin tuomisina metsälenkeiltä. Suomen monipuolisessa ilmastossa turkki antaa hyvän suojan talvella kylmyydeltä ja kesällä kuumuudelta, mutta ulkokoira tai tarhakoira mitteli ei silti missän nimessä ole, vaan kuuluu sisälle perheensä pariin!

Terveydessä mitteli edustaa oman kokemuksemme mukaan siinäkin keskivertoa. Perinnöllisiä sairauksia löytyy siinä missä muiltakin roduilta, mutta yleisesti rotu on melko terve ja rakenteeltaan sopusuhtainen.

Yleisimpiä mitteleitä vaivaavia ongelmia ovat jotkin silmäsairaudet, joista vakavin on lopulta sokeuteen johtava PRA, eriasteiset polviviat ja polvilumpioiden luksaatiot sekä jonkin verran tavataan myös epilepsiaa, addisonintautia ja SLO-kynsisairautta. Myös luusto-ongelmia on jonkin verran, mitä nykyään pyritään karsimaan koirien aktiivisella luustonkuvauksella. Rodun keski-ikä on noin 10-12 vuotta, mutta eipä 15 vuotiaskaan ole mikään harvinaisuus, vaan myös iäkkäitä senioreita rodusta löytyy.